Radiatortermostaten

I hovedparten af varmeanlæggene er radiatorerne forsynet med termostatventiler i fremløbet.

Hvis du ikke har det i forvejen, er det en god idé at få installeret termostatventiler. Så udnytter man nemlig gratis varme fra solen, lamper, TV og mennesker i stuen.

Termostaten sørger automatisk for, at der holdes en konstant temperatur i rummet. Hvis der f.eks. er mange mennesker i stuen, eller solen skinner,  lukker termostatventilerne ned for varmetilførslen.

Føleren, der registrerer temperaturen, er normalt indbygget i håndtaget. Føleren må derfor ikke tildækkes af gardiner, møbler eller lignende. Kan det ikke undgåes, at radiatorventilen tildækkes, kan termostatventilhovedet udskiftes med en anden type med fjernføler.

 

Indstilling af radiatortermostaten

Brug et godt termometer, når du skal indstille termostaten. Du skal placere termometret på en indervæg i ca. 1,5 meters højde.

Stil termometret i en mellemstilling. Efter et par timer kan du kontrollere, om temperaturen er passende. Stil derefter termostaten lidt op eller ned, indtil den ønskede temperatur er fundet.

Men husk - der kan godt gå 1-2 timer, før reguleringen kan mærkes.

Når du har opnået den ønskede temperatur, kan du sætte en markeringsstreg på ventilen med en spritpen eller kuglepen. Nyere typer ventiler er forsynet med en huskering.

//