Beskyt dit grundvand

Pas på vores drikkevand og drop sprøjtegifte.

Døstrup Vandværk passer på vores drikkevand. Gør du?

I Danmark er vi heldige, for vi har let adgang til vand. Vi drejer bare på Vandhanen, og så kommer der frisk og dejligt vand ud af hanen. Men der er én ting, som mange måske ikke tænker ret meget over, nemlig at vi bor oven på det grundvand, vi skal drikke. Vores drikkevand er baseret på grundvand, som er skabt af det vand, der falder ned fra oven, og kvaliteten er så god, at vandværkerne stort set blot filtrerer og ilter grundvandet, inden de sender et ud til dine vandhaner. Men kvaliteten af grundvandet hænger nøje sammen med det, vi foretager os på jordoverfladen. En af de helt store trusler mod grundvandet er rester af sprøjtegifte, der bruges i private haver. Bare så du ved det, kan ca. 1 dråbe aktivt sprøjtegift, som når ned til grundvandet, gøre 10 millioner liter drikkevand ubrugeligt. Det svarer til omkring 100 familiers totale vandforbrug i et helt år. Så det er altså ikke småting vi taler om.

Alt for mange haveejere sprøjter.

En rapport fra Miljøstyrelsen viser, at sprøjtegift er en del af hverdagen for hver anden danske haveejer, og vandværkerne finder ofte pesticidrester under byområder, tit i meget højere koncentrationer end ude under landbrugsarealerne. En af grundene er, at sprøjtegift under de såkaldte befæstede arealer, som f.eks. asfalt og fliser, ikke kan nedbrydes. En anden grund er, at alt for mange haveejere ikke har styr på brug og dosering af plantegifte, når der skal sprøjtes.

Færre skal bruge gift i haven.

Døstrup Vandværk vil gerne spille en aktiv rolle ved at være med til at sprede budskabet til vores forbrugere om, at de skal passe på vores drikkevand til gavn for miljøet og fremtidige generationer. Vil du have gode råd til, hvordan man kan holde sin have uden at bruge gift, kan du få tips og tricks via en flyer, som skal få danskerne til at opgive brugen af kemiske stoffer i deres haver.

 

Se flyer nedenfor

 

 

//